sâmbătă, 6 septembrie 2014

Rezumat "D-l Goe..." - I. L. Caragiale

  D-l Goe , mamitica , mam'mare si tanti Mita hotarasc sa mearga la Bucuresti de 10 mai pentru ca Goe sa nu mai ramana repetent .
  Cele trei doamne si copilul asteapta trenul pe peronul din urbea X cu care vor merge la Bucuresti . Acolo , ele se cearta in privinta pronuntiei cuvantului "marinar".
  Doamnele si copilul urca in tren si se face loc pentru ei . Damele intra in compartiment , iar Goe ramane pe coridor cu barbatii . El scoate capul pe geam . Un tanar il atentioneaza , spunandu-i ca nu are voie sa fac acest lucru . Dar baiatul , neascultator , scoate din nou capul pe fereastra , iar palaria , odata cu biletul , zboara pe geam .
  Copilul , speriat , le striga pe cucoane si le spune ce-a patit . Tocmai atunci , conductorul vine sa controleze biletele . Doamnele predau biletele si ii spun de patania baiatului . Ele trebuie sa plateasca un alt bilet si o amenda , pe deasupra . Nu au de ales si platesc .
  Apoi , mamita il smuceste pe copil . El cade si se loveste la nas . Insa o iarta pentru o bucata de ciocolata .
  Doamnele intra in compartiment , iar Goe dispare . Cele trei il gasesc in toaleta , blocat si il cheama pe conductor sa il elibereze .
  Mam' mare ramane pe coridor sa-l supravegheze pe copil , care vrea sa traga manivela ce opreste trenul , dar cucoana nu il lasa . Totusi , dupa cateva minute , trenul se opreste brusc , iar pasagerii se sperie .
Este ciudat ca sfoara plumbuita a manivelei este rupta chiar in vagonul unde erau Goe si damele . Dar el si mam' mare dormeau in compartiment .
  Trenul porneste din nou , unde doamnele si copilul merg spre bulevard .

Cuvinte cheie : rezumat , dl , d-l , Goe , Caragiale , schita , rezumat , referat , pe scurt , 15 , 20 , randuri