joi, 21 august 2014

Rezumat "La Peleş" de I. L. Caragiale






 In aceasta schita , I. L. Caragiale ironizeaza pregatirea exagerata a cucoanei Piscopesco pentru cina de la Castelul Peles .

 Madam Piscopesco si sotul sau , domnul Piscopesco au fost invitati , pentru prima oara , sa ia cina la Castelul Peles . Este trecut de ora doiprezece , iar mama doamnei Piscopesco , Lucsiţa , o ajuta la pregatiri , in locul "dobitoacei" care nu isi face treaba .
Buclele nu ii stau cum trebuie , asa ca Lucsiţa ia fierul de frizat si o frige din greseala pe madam . Ea o scuipa , sa-i treaca arsura , si sa n-o deoache . Apoi , cu mai multa atentie , ii potriveste coafura . Cand vazu ce frumos ii sta , uita de arsura . Domnul Piscopesco le spune ca vor intarzia , dar ele nici nu asculta si continua . Apoi isi dau seama ca nu stiu unde sunt manusile . Cauta in sus si-n jos , dar pana la urma Lucsiţa le gaseste , iar madam arunca o ultima privire la oglinda . In sfarsit , domnul Piscopesco si soţia sa se urca in trasura si comanda birjarului sa-i duca la Peles . Din trasura , madam Esmeralda ii striga mamei sale sa aiba grija la cheile dulapului , ca sa nu mai fure "dobitoaca" zahar .